اقتصاد ترکیه در سال ۲۰۲۱-۲۰۲۲:

آخرین نسخه گزارش بانک جهانی اقتصادی ترکیه می گوید، به دلیل افزایش چالش های کلان اقتصادی و مالی داخلی، رشد اقتصادی، در سال ۲۰۲۲ پس از رشد غیر منتظره اقتصادی قوی در سال ۲۰۲۱ احتمالا با سرعت کمتری در سال جاری رشد خواهد کرد. تغییرات مکرر در سیاست های مالی که نشان دهنده مجموعه ای از کاهش نرخ بهره ها از سپتامبر گذشته است، ارزش لیر را به پائین ترین سطحی که در تاریخ بوده، و تورم را به بالاترین حد خود رسانده است. درحالی که صادرات در سال ۲۰۲۱ افزایش پیدا کرد، این مشکلات باعث از بین رفتن درآمد های واقعی در خانواده ها فقیرتر شده است.

همه گیری ویروس کووید ۱۹ نیز به این مشکل اضافه کرده و بر کاهش فقر اثر منفی گذاشته است. درحالی که کمک ها و حمایت های مالی در دوره همه گیری باعث کاهش این ضربه شد، تخمین زده می شود که همه گیری ۱٫۶ میلیون از مردم را در سال ۲۰۲۰ با ۵٫۵ دلار به زیر خط فقر رسانده است، و باعث افزایش نرخ فقر از ۱۰٫۲به ۲٫۲ درصد در سال ۲۰۱۹ رسید.

همچنین تخمین زده می شود ۱ درصد افزایش در قیمت های مصرف کننده در ترکیه باعث افزایش تعداد فقر تا ۲ درصد می شود، گرچه که حمایت مالی و تغییر در الگو های مصرف می تواند این اثر را خنثی کند. با توجه به آمار رسمی نشان دهنده، افزایش تورم سالیانه از ۱۵ درصد در ژانویه ۲۰۲۱ به ۴۸٫۷ درصد در ژانویه ۲۰۲۲ بوده، و احتمال دارد که نرخ فقر در سال ۲۰۲۱ و ۲۰۲۲همچنان بالا باشد.

تاریخچه مختصر از اقتصاد:

در مواجه با رکود اقتصادی جهانی پس از سال ۱۹۸۰ میلادی، کشورهایی که نرخ رشدشان حفظ و افزایش پیدا کرد، به طور معمول، داد و ستد و نظام مالی شان را گسترش دادند. رشد اقتصادی، زمانی که کشورها قادر به رفع مالکیت های چندگانه نسبت به منابع مالی نبودند و نوسانات مالی بالا، تورم، و بدهی های در حال افزایش را تجربه کردند، به تعویق افتاد.

با وجود تمام این عوامل، در آسیای شرقی، رشد اقتصادی به طرز غیرمنتظره ای افزایش پیدا کرد. ترکیه از کارآفرینی که از طریق آزادسازی بخش های تجارت و مالی امکان پذیر شده بود، سود برد، اما به دلیل بی ثباتی سیاست های مالی و تورم مانع رشد اقتصاد در کشور شد. این کشور در بین سال های ۱۹۶۰ تا ۱۹۸۰ در حدود سالیانه ۲٫۳درصد افزایش رشد داشته. با اینکه رشد اقتصاد جهانی پس از سال ۱۹۸۰ از ۲٫۵ تا ۱ درصد کاهش پیدا کرد، رشد ترکیه ادامه پیدا کرده و به ۲٫۳ درصد رسید؛ در نتیجه، ترکیه عملکرد خود را نسبت به میانگین جهانی ارتقا داد. بدین صورت نقطه عطف مهمی در تاریخ ترکیه در سال ۱۹۸۰ رقم خورد.

توسعه صنعتی:

اقتصاد ترکیه در سال ۲۰۲۱ تا ۱۱ درصد رشد داشته و به یکی از سریع ترین کشورهای G20 که رشد داشته اند، تبدیل شد، زیرا اقدامات مرتبط با ویروس کووید به آرامی در ترکیه و کشورهای خارجی کاهش پیدا کرد. ترکیه در بین سال های ۲۰۰۲ تا ۲۰۱۷ از رشد بالایی برخوردار بوده، که این کشور را به سطح بالاتری از درآمد متوسط سوق داد. اما با کاهش شتاب اصلاحات در دهه گذشته، رشد بهره وری کُند و تلاش ها به جهت حمایت از رشد پر رونق اعتبار و محرک تقاضا تبدیل شد و آسیب پذیری های داخلی و خارجی را تشدید کرد.

شهرهای صنعتی کشور ترکیه:

  • استانبول:
    یکی از بزرگترین بنادر و قطب های صنعتی کشور ترکیه می باشد، منسوجات، مواد غذایی، آرد آسیاب شده، تنباکو، سیمان و شیشه تولیدات اصلی این شهر هستند. بخش های گردشگری و مالی صنایع در حال رشد در استانبول هستند.
  • کوجالی:
    یکی از مهم ترین و اصلی ترین بنادر شهری ترکیه بوده و با سرمایه گذاری های اخیر استان، و حمایت بخش خصوصی، تبدیل شده است. در این شهر شاخه های صنعتی مختلفی در حال تولید می باشند، درحالیکه مهم ترین آن ها صنعت شیمیایی با ۲۸ درصد است. صنعت ظروف فلزی، خودرو، و سنگ و خاک نیز در این شهر توسعه پیدا کرده اند.
  • ازمیر:
    سهم صنعت در ارزش افزوده ناخالص تولیدی ازمیر، ۹/۲۶ درصد است. ازمیرحدود ۵/۶ درصد صنعت ترکیه را پوشش می دهد. ۱/۳۱ درصد کارکنان بخش صنعت ترکیه در برخی رشته های صنعتی مهم ازمیر مشغول به کار هستند. منسوجات، مواد غذایی، تنباکو، وسایل پزشکی، خودرو، اسباب و اثاثیه منزل، مواد ساختمانی، صنعت دفاعی، هوا فضا و نوشیدنی ها از صنعت های در حال توسعه و تولید در شهر ازمیر می باشند.
  • بورسا:
    به لطف صنعت و تجارت پیشرفته، یک مرکز جاذبه جهانی است. ۳۲ شرکت از ۵۰۰ شرکت بزرگ ترکیه در بورسا واقع شده اند. بخش هایی مانند نساجی، خودرو، ماشین سازی فلزی، صنعت مبتنی بر کشاورزی، مواد غذایی، و اسباب اثاثیه پیشرو هستند و دارای ارزش بالایی می باشند.
  • هاتای:
    این شهر که دروازه ای به جاده ابریشم در مدیترانه می باشد، مرکز تجارتی و لجیستیکی مهمی محسوب می شود.

نرخ بیکاری در سال ۲۰۲۲-۲۰۲۱:

اداره آمار این کشور، اعلام کرد که تعداد افراد بیکار در ماه مارس با ۰٫۴ درصد افزایش به ۱۱٫۵ درصد رسیده است. تعداد افراد بیکاری که ۱۵ سال به بالا سن دارند از ۱۵۳٫۰۰۰هزار به تقریبا ۳٫۹ میلیون نفر در ماه مارس رسیده است. نرخ بیکاری برای مردان ۱۰٫۳ و برای زنان ۱۳٫۹ درصد در ماه مارس بوده است. همچنین نرخ بیکاری برای جوانان در سن های ۲۴-۱۵ ۰٫۵ درصد افزایش داشته و به ۲۱٫۲ درصد رسیده است.

لیست شرکت های برتر:

ردیفنام شرکتتولید
۱زوماتوموتور جستجو
۲پیک گیمزشرکت فناوری موبایل
۳مودانیزاخرده فروش آنلاین پوشاک
۴پالایشگاه توپراس 
5فورداتوسانخودروسازی
۶تویوتا ترکیهخودروسازی
۷اُیاک رنالت ترکیهخودروسازی
۸لوازم خانگی آرسلیکصنعت لوازم خانگی
۹هیوندای آسان ترکیهخودروسازی

صنعت:

ترکیه یک بازار اقتصادی نوظهور است و اغلب به عنوان یک کشور جدید صنعتی شناخته می شود. صنعت ترکیه حدود ۲۰ درصد نیروی کار را شامل میشود. صنعت های اصلی این کشور، صنعت خودرو سازی،شیمیایی، ساخت و ساز، فناوری و الکترونیک، مواد غذایی، تزئینات، اسباب و اثاثیه منزل، آهن، استیل و متالوژی، منسوجات، طلا، منبع طبیعی، دفاعی و …. هستند.

بزرگترین صنایع ترکیه:

ترکیه بیشتر به دلیل جاذبه های گردشگری و توریستی خود شناخته شده است، با این حال اقتصاد در حال رشد سریعی دارد، که باعث شده، افراد خارجی بیشتر را ترغیب به کار کردن در ترکیه کند. صنعت های زیر بزرگترین و موفق ترین صنعت های کشور ترکیه می باشند:

  • صنعت گردشگری:

با اینکه صنعت گردشگری ترکیه به شدت تحت تاثیر اختلافات داخلی و حملات تروریستی ویرانگر در سال های اخیر بوده است، اما همچنان یکی از صنایعی است که به سرعت در حال رشد می باشد. حدود ۳٫۴ میلیون لیر در سه ماه اول سال ۲۰۱۷ از صنعت گردشگری به دست آمده است.

  • کشاورزی:

کشاورزی محبوب ترین صنعت در ترکیه در زمان های گذشته بوده است. مردم به سادگی زندگی می کردند. این صنعت مسئول ۲۵ درصد از مشاغل در ترکیه می باشد. بیشتر سبزیجاتی که در ترکیه تولید می شوند، به کشورهای اروپایی، آمریکا، و خاورمیانه  صادر می شوند. صادرات این کشور سالانه حدود ۱۷ میلیار دلار وارد این کشور می کند.

  • جراحی زیبایی:

جراحی پلاستیک و زیبایی در تکیه یکی از موفق ترین صنعت هاست. تعداد زیادی از شهروندان انگلستان برای جراحی پلاستیک به خارج سفر می کنند و بنابراین در نتیجه نقطه عطفی برای این کار شده است.

  • صنعت دفاعی:

محصولات نظامی و دفاعی تولید شده توسط ترکیه حدود ۵٫۹ میلیارد دلار ارزش دارد. ترکیه ۱٫۷ میلیار دلار از این محصولات را به خارج صادر می کند.

  • صنایع ساخت و ساز:

این صنعت در ترکیه متفاوت است، از منسوجات گرفته تا آهن، و استیل. درآمد حاصل از تمام محصولات که از ترکیه صادر می شوند. اما کالاهای الکترونیکی موفق ترین حوزه تولید در این کشور هستند.

شرکای اصلی صادرات و واردات ترکیه:

  • آلمان:                         3/19 میلیارد دلار
  • آمریکا:                       7/14 میلیارد دلار
  • انگلستان:                     7/13 میلیارد دلار
  • ایتالیا:                         5/11 میلیارد دلار
  • عراق:                        1/11 میلیارد دلار
  • اسپانیا:                        6/9  میلیارد دلار
  • فرانسه:                      12/9 میلیارد دلار
  • هلند:                         77/6 میلیارد دلار
  • اسرائیل:                     36/6 میلیارد دلار
  • روسیه:                       77/5 میلیارد دلار
  • عربستان:                    49/5 میلیارد دلار
  • رومانی:                      18/5  میلیارد دلار
  • بلژیک:                       90/4 میلیارد دلار
  • لهستان:                       67/4 میلیارد دلار