اقتصاد در سال ۲۰۲۱ و ۲۰۲۲:

بودجه ی این کشور در تاریخ ۱ ژانویه ۲۰۲۲ توسط سلطان تصویب شد و مقدار آن حدود ۱۲٫۱۳ ملیارد ریال عمان (۵/۳۱ میلیارد دلار آمریکا) می باشد که مقداری از بودجه ی سال قبل کمتر است. در نتیجه پیش بینی می شود که درآمد این کشور در سال ۲۰۲۲ حدود ۱۰ میلیارد ریال عمان باشد.

تاریخچه اقتصاد عمان:

عمان کشوری روستایی و کشاورز است، که درآمد مردم محلی آن بیشتر از راه ماهیگیری و کشاورزی می گذرد، و صادرات و بازرگانی در این کشور موجب شده تا ماهیگیری و کشاورزی از اهمیت ویژه ای برخوردار باشد. همچنین این کشور یکی از بزرگترین صادرکننده های نفت و گاز در خلیج فارس می باشد و بیشترین درآمد عمان از این راه تامین می شود. نفت در سال ۱۹۶۴ در عمان کشف و تجارت و صادرات آن از سال ۱۹۶۷ آغاز شد.

توسعه ی صنعتی:

این کشور در سال ۱۹۷۰ تمرکز خود را برای رو صنعت و توسعه ی آن گذاشت و با پذیرش پروژه ها و سرمایه داران و سرمایه گذاری های خارجی قدم بزرگی را برای توسعه ی صنعتی خود برداشت. امروزه شهرک های صنعتی که در کشور عمان واقع شده، زیر نظر سازمان عمومی  شهرک های صنعتی در حال فعالیت بوده ، و سالانه به تولیدات این کشور می افزایند. همچنین این سازمان تسهیلات و خدماتی را ارائه میدهد. این خدمات عبارتند از: تحویل زمین و ساختمان به منظور توسعه ی صنعت، هتل برای مهمانان و کارکنان، امکانات بانکی و رستوران، فروشگاه ها و غیره.

از محصولات مصرفی و مهم این کشور میتوان به خرما، خربزه، موز و سبزیجات اشاره کرد. لیمو از محصولات صادراتی این کشور نیز است.

شهرهای صنعتی کشور عمان:

در این کشور ۹ شهرک صنعتی بنا شده است که هر کدام به نوبه ی خود محصولات صنعتی و مصرفی این کشور را تولید می کنند که بخشی از آن به کشور های دیگر صادر میشود. در ادامه به معرفی برخی از این شهرک ها پرداخته خواهد شد.

  1. شهرک صنعتی الرسیل: در ۴۵ کیلومتری شهر مسقط واقع شده و تاسیس آن به سال ۱۹۸۳ میلادی برمیگردد. بیش از ۲۵۰ کارخانه در این شهرک صنعتی وجود دارد. از جمله موادی که در این کارخانه ها ساخته می شود می توان به؛ مواد شیمیایی، باتری، منسوجات، مواد غذایی، لوازم التحریر، و پوشاک اشاره کرد.
  • شهرک صنعتی صحار: این شهرک در سال ۱۹۹۲ افتتاح شده و در حد واسط شهر مسقط و دبی بنا شده است. این منطقه دسترسی را به بازار ها داخلی و خارجی و همچنین بنادر شهر صحار راحت تر کرده است. تولیدات این شهرک عبارتند از: سنگ مرمر، بازیافت کاغذ، مواد شوینده، چرم، مبلمان، شیشه، نوشیدنی و بستنی، میله های فولادی.
  • شهرک صنعتی ریسوک: این شهرک در سال ۱۹۹۲ و در استان ظفار بنا شده است. فاصله ی این شهرک تا بندر بزرگ شهر صلاله ۴ کیلومتر بوده و در نتیجه این بندر که بزرگترین کشتی های بابری جهان را در بر میگیرد، بهترین موقعیت را برای سرمایه گذارن خارجی و سرمایه گذاری در این شهرک به وجود آورده است.
  • شهرک صنعتی البریمی: این شهرک در سال ۱۹۹۸ و در نزیکی مرز دبی احداث شده است. این شهرک دسترسی سریع و آسان را به فرودگاه ها و بنادر هر دو کشور عمان و امارات متحده عربی امکان کرده و در زمینه هایی مانند فایبرگلاس، صنایع غذایی، و … فعالیت می کند.

نرخ بیکاری ۲۰۲۱:

همانطور که در چارت به نمایش درآمده، نرخ بیکاری در سال ۲۰۲۱ حدود ۵ درصد بوده. به دلیل ثروتمند بودن این کشور و وجود موقعیت های شغلی زیاد نرخ بیکاری در این کشور زیاد نمی باشد.

لیست شرکت های برتر:

ردیفنام شرکتنوع
۱DS Omanخرید و فروش مسکن
۲Nafal co.ساخت و ساز ساختمان
۳khimjiساخت و ساز معماری
۴OMZESTمواد شیمیایی
۵EYشرکت حسابداری
۶Omantelمخابرات
۷shellتولید نفت و گاز
۸Wiproخدمات IT
9Bechtelخدمات معماری و مهندسی
۱۰AXAخدمات بیمه
۱۱Privateخدمات بهداشت و درمانی
۱۲Pwcمشاوره
۱۳US Air Forceآژانس های فدرال

صنعت:

تولید کشور عمان نسبت به کشورهای متحد شورای همکاری خلیج فارس(GCC) بسیار متفاوت
 می باشد. این کشور به دلیل وجود واحد های صنعتی کوچک شناخته شده است. عمان با توسعه و تشویق صنایع محلی کوچک، واردات از کشور های خارجی دیگر را کاهش داده است. این صنایع شامل؛ مواد شیمیایی، پلاستیک ها، مبلمان، محصولات کاغذی، منسوجات، و غیره می شود. رشد و افزایش در بخش تولید در عمان در سال ۲۰۲۱ به ملیارد دلار رسیده است. سرمایه گذاری فیزیکی، افزایش تجارت، رقابت و تشویق سرمایه گذاران خارجی از عوامل موثر در رشد بازار عمان می باشد.

بخش اصلی صنعت:

بخش کشاورزی: این بخش در عمان از اهمیت ویژه ای برخوردار است، از آنجایی که درآمد مردم محلی این کشور از همین راه تامین  و به دلیل کاهش واردات که قبل تر ذکر شده بود محصولات مصرفی نیز به همین شیوه فراهم می شود. از محصولات کشاورزی که در عمان کشت می شود
می توان به لیموی عمانی، گردو، موز، خرما، هلو، خیار، بادنجان، و گوجه فرنگی اشاره کرد.

بخش ماهیگیری: این بخش یکی دیگر از منابع درآمد غیرنفتی کشور عمان محسوب می شود و بعد از کشاورزی دومین فعالیت اقتصادی این کشور است. ماهیگیران این کشور به صید آبزیان مختلفی از جمله؛ ماهی خالخالی، خرچنگ، ماهی تن، و صدف می پردازند. همچنین دولت این کشور برای رنق و توسعه، مبلغلی را برای خرید قایقهای ماهیگیری به ماهیگیران می پردازد.

بخش نفتی: عمان منابع بسیار گسترده ای از سنگ های معدنی را داراست. برخی از این منابع طبیعی که جز درامد این کشور محسوب می شوند عبارتند از: گاز طبیعی، مس، آزبست، طلا، کبالت و غیره.

بزرگترین صنایع کشور عمان:

تولید و صنعت کشور عمان در ابتدا در مقیاس کوچکتری و با تمرکز بر محصولات مصرفی شروع به کار کرد. به منظور جذب سرمایه گذاری در بخش ها خصوصی و غیرهیدروکربنی، تصمیم به فراهم آوردن، تسهیلات زیربنایی مانند؛ برق، حمل و نقل، و ارتباطات گرفت. صنایع قدیمی کشور عمان همچنین به شرح زیر بوده اند؛ نقره کاری، کشتی سازی، و بافندگی. از صنایع تولیدی جدید کشور عمان که در حال رشد می باشد می توان به مواد شیمیایی، پلاستیک، مبلمان، پوشاک، محصولات چوبی، چرم، غذا و نوشیدنی اشاره کرد.

شرکای اصلی صادرات و واردات کشور عمان:

  • امارات متحده عربی: ۳/۴۰ درصد از واردات عمان
  • چین:۷/۶ درصد از واردات عمان
  • مناطق آزاد عمان: ۶ درصد از واردات عمان
  • هند:۹/۴ درصد از واردات عمان
  • برزیل:۲/۴ درصد از واردات عمان
  • دیگر کشورها:۹/۳۷ درصد از واردات عمان
  • امارات متحده عربی:۱/۲۲ درصد از صادرات عمان
  • قطر:۱/۱۳ درصد از صادرات عمان
  • عربستان صعودی:۵/۱۱ درصد از صادرات عمان
  • هند: ۳/۷ درصد از صادرات عمان
  • ایالت متحده آمریکا: ۳/۵ درصد از صادرات عمان
  • دیگر کشورها:۷/۴۰ درصد از صادرات عمان