واحد پول بریتانیا پوند استرلینگPound Sterling  است که با نماد £ شناخته می‌شود. سکه ها در تمامی بریتانیای کبیر یک شکل است و توسط بانک مرکزی بریتانیا Bank of England تولید و توزیع می‌شود. اما بانک های اسکاتلند و ایرلند شمالی مجاز هستند اسکناس های خود را چاپ و توزیع کنند.

تمامی این اسکناس‌ها علیرغم تفاوت ظاهری پوند استرلینگ هستند و از نظر ارزش برابرند (هر چند که در بازارهای غیر رسمی ارز ایرلند با قیمت های متفاوتی عرضه می‌شود).

اقتصاد بریتانیا در میان کشورهای جهان در رده چهارم قرار دارد. این کشور در حالی به استقبال قرن بیست و یکم رفت که با رشد اقتصادی فزاینده و سطح بیکاری نسبتا ناچیز رو به رو گردید. روند سریع صنعتی شدن انگلستان طی قرن ۱۹ میلادی، سبب گردید که این کشور به یکی از قدرتمندترین کشورهای صنعتی جهان مبدل گردد.

از جمله مهم ترین صنایع انگلیس می توان به آهن و فولاد، وسایل مهندسی، کشاورزی، ساختمانی، راهسازی، ماشین و هواپیما سازی، منسوجات، شیمیایی و تولیدات غذایی و نظامی اشاره نمود. غلات، چغندر قند، سیب زمینی، میوه و سبزیجات نیز از جمله مهم ترین محصولات کشاورزی کشور به شمار می آیند. تولید سالانه گوشت گاو ۱٫۰۶ میلیون تن، گوشت خوک ۸۶۲ هزار تن، گوشت گوسفند ۲۴۳ هزار تن و صید ماهی ۹۸۰ هزار تن می باشد.

تولید سالانه نیروی الکتریسیته نیز معادل ۲۸۳٫۳۸ میلیارد کیلو وات بر ساعت است. نخستین نیروگاه برق اتمی در جهان برای اولین بار در انگلستان آغاز به کار نمود و در حال حاضر، قسمتی از برق این کشور توسط این نیروگاه ها تأمین می گردد. طی سال های اخیر، نفت و گاز طبیعی به مقادیر فراوان در دریای شمال کشف گردیده و قسمت عمده احتیاجات سوختی این کشور را تأمین می نماید. ذخایر شناخته شده نفت بالغ بر ۱۹ میلیارد بشکه می باشد. معادن ذغال سنگ نیز فراوان بوده و آهن، سرب، مس و روی، قلع، بوکسیت، نمک، گچ، سیلیس و آهک نیز از جمله مهم ترین معادن کشور به شمار می آیند.

از جمله عمده ترین محصولات وارداتی انگلستان می توان به تولیدات نفتی، فلزات، گوشت، خشکبار، قالی و میوه جات اشاره نمود که اکثرا از کشورهای آمریکا (۱۰%)، آلمان غربی (۸%)، هلند (۸%) و فرانسه (۸%) وارد می گردد. میزان صادرات این کشور ۹۲ میلیارد دلار است که عمدتا شامل ماشین آلات، تولیدات مهندسی، جنگ افزار، مواد شیمیایی، وسایل برقی، اتومبیل، پارچه و کنسرو می گردد و اکثرا به کشورهای آمریکا (۹%) و فرانسه و آلمان غربی و هلند (هر یک ۶%) صادر می گردد.

خروج بریتانیا از اتحادیه اروپا

خروج بریتانیا از اتحادیه اروپا با نام برکسیت «به انگلیسی: Brexit » خوانده می‌شود، که بعد ازهمه پرسی ۲۳ ژوئن ۲۰۱۶ در بریتانیا انجام شد، بیش از ۱۷ میلیون نفر به عدم حضور آن کشور در اتحادیه اروپا رأی دادند (در مقابل بیش از ۱۶ میلیون نفری که رأی به ماندن در اتحادیه اروپا دادند) و جنبش برگزیت به موفقیت رسید.

تاثیر خروج بریتانیا از اتحادیه اروپا، بر اقتصاد جهان:

بریتانیا تقریبا ۳ تا ۵ درصد اقتصاد جهانی را در دست دارد. خروج این کشور از اتحادیه اروپا تاثیر زیادی بر کشورهای جهان خواهد داشت. در اولین دقایق اعلام نتیجه‌ی همه‌پرسی در این کشور، قیمت جهانی هر اونس طلا ۵۵ دلار افزایش یافت و پوند (واحد پول ملی بریتانیا) تا ۱۰ درصد از ارزش خود را از دست داد.

همچنین رای مثبت مردم بریتانیا به خروج از اتحادیه اروپا، بورس‌های جهان را نیز دست خوش تغییر نمود و باعث افتادن شاخص‌ها گردید.

اکثر کارشناسان، این تلاطم در بازار را گذرا و احساسی می‌دانند و معتقد هستند بازارهای جهان به زودی خود را با این تغییر وفق خواهند داد.

تاثیر خروج بریتانیا بر اقتصاد ایران:

ایران سال‌ها در تحریم بوده است و اقتصاد ایران تقریبا از تلاطم‌های این چنینی در جهان در امان است. تبادل تجاری ایران با اتحادیه اروپا در دهه گذشته به پایین‌ترین سطح رسیده و این دو اثرات کمی بر اقتصاد یکدیگر دارند.

بعضی از عوامل در اقتصاد وجود دارند که اگر کشوری با کشور دیگر ارتباط اقتصادی هم نداشته باشد، باز هم از همدیگر تاثیر می‌پذیرند. مخصوصا کشوری که اقتصاد قوی‌تری دارد بر اکثر کشورها ناخود‌اگاه اثرگذار خواهد بود.

یکی از این عوامل ارزش پول‌های معتبر و رایج در جهان مانند دلار، یورو و پوند است؛ مثلا ارزش دلار (پول رایج مبادلات اقتصادی جهان) بر اقتصاد کشورها و روابط تجاری آن‌ها تاثیرگذار است. یکی دیگر از عوامل نفت (انرژی) است. ایران یکی از صادرکنندگان گاز و نفت در جهان و یکی از بازیگران مهم اپک محسوب می‌گردد و شرایط آن بر آینده‌ تامین انرژی و درنتیجه جهان اثر دارد.

بریتانیا در روابط خود با دیگر کشورها تابع قوانین اتحادیه اروپا بوده است که پس از جدایی از این اتحادیه قاعدتا منافع خود را دنبال خواهد نمود. البته در ابتدای این یادداشت نیز اشاره شد که رویکرد بریتانیا و اتحادیه اروپا همچنان به طور کامل روشن نیست، اما می‌توان امید به بهبود مراودات سیاسی و اقتصادی ایران و بریتانیا داشت.

تاثیر برگزیت بر مهاجرت به انگلستان؛ مثبت یا منفی؟

متخصصان گفته اند احتمال اینکه نرخ مهاجرت به بریتانیا در سالهای پس از برگزیت کاهش پیدا کند، بسیار کم است. طبق نظریات اتمام آزادی رفت و آمد درمورد بازار تک در انگلستان و بریتانیا تاثیری حاشیه ای بر میزان مهاجرت می‌گذارد. طبق اتاق فکر global future، اگر مهاجران و دانشجویانی که برای ملحق شدن به خانواده شان قصد مهاجرت دارند را از آمار کنار بگذاریم، مهاجرت خالص کاهش کوچکی پیدا می‌کند.

این در حالیست که بریتانیا از ابتدای مذاکرات، محدودیتهای شدیدی را برای مهاجرت به انگلستان و دیگر کشورهای بریتانیا اعمال کرده و وضعیت پناهجویان بریتانیا، رو به زوال است.