عُمّان کشور کوچکی است در جنوب غربی آسیا، واقع در شرق جزیرة العرب و در شرقِ کشور عربستان سعودی. اسلام دین رسمی این کشور است و شیعیان سومين گروه مذهبی این کشور را تشکیل میدهند و در سیاست و اقتصاد از نفوذ بالایی برخوردارند. زبان و خط رسمي عمان عربي بوده و واحد پول آن ريال عماني میباشد.
موقعیت جغرافیایی
سلطان نشین عمان با ۳۱۳۴۶۰ كيلو متر مربع مساحت، از غرب با عربستان سعودی، از شمال غرب با امارات متحده عربی و از جنوب غرب با یمن همسایه است و از شمال به دریای عمان و کشور ایران و از شرق و جنوب شرق به اقیانوس هند، محدود میشود. این کشور از یک سرزمین بزرگ بههم پیوسته و دو قطعه جدا افتاده تشکیل شده است: قطعه کوچکی در جنوب تنگه هرمز قرار دارد که «مسندم» نام دارد. قطعه دیگر «مدحاء» نام دارد که توسط امارات متحده عربی احاطه شده است. چند جزیره کوچک در دهانه تنگه هرمز و چند جزیره در دریای عرب نیز تابع این کشور هستند. پايتخت عمان مسقط میباشد و شهرهاي مهم آن سيب، صلاله، مطرح، بوشر و صحار میباشند.
موقعیت ژِئوپُلِتیک
این کشور به دلیل قرار گرفتن در گذرگاه راهبردی هرمز، دارای ارزش استراتژیک است و به دلیل قرار گرفتن در منطقه خلیج فارس، از منابع انرژی این حوزه از جمله نفت بهرهمند است. از سوی دیگر، این کشور در مسیر آبراههای حمل و نقل انرژی و کالاهای تبدیلی آسیا-اروپا قرار دارد و دارای نقش ارتباطی است و از این نظر، مورد توجه اهداف استراتژیک قدرتهای بزرگ از جمله ایالات متحده آمریکاست. علاوه بر شبه جزیره «مسندم» و کرانههای جنوبی تنگه هرمز، موقعیت ویژه این کشور در غرب اقیانوس هند نیز بر اهمیت استراتژیک آن میافزاید. وجود جزایری مانند «مصیره»، «کوریا» و «موریا»، که از لحاظ نظامی در حکم سرپلهایی برای عملیات آبی-خاکی هستند، موقعیت حساس این کشور را چند برابر میکند.
ساختار سیاسی
ماهیت حکومت عمان سلطنت مطلقه است و همه امور در شخص سلطان خلاصه میشود. قوای سه گانه در این کشور از یکدیگر تفکیک نمیشوند و سلطان بر هر سه قوه تسلط داشته و وظایف آنها را مشخص میکند. سلطنت در عمان موروثی است و جانشین سلطان، سه روز پس از مرگ یا کنارهگیری وی از جانب خاندان سلطنتی انتخاب میشود. سلطان افزون بر مقام سلطنت، ریاست حکومت، مقام نخست وزیری و فرماندهی کل نیروهای مسلح را نیز بر عهده دارد. وزرای کابینه به دست سلطان منصوب و اعضای مجلس دولت نیز از سوی شاه انتخاب میشوند؛ همچنین رئیس مجلس شورا، رؤسای قوه قضائیه و قضات دادگاهها از سوی شاه تعیین میگردند.
تعداد جمعيت و توزيع ديني، مذهبي و قومي:
بر طبق آمار سال ۲۰۱۰ ميلادي جمعيت اين كشور بالغ بر ۰۹۳/۶۹۳/۳ نفر است كه دين اكثريت آنان اسلام است. جمعيت عمان را ۸۸ % اعراب، ۴% بلوچها، ۳% ايراني و ۲% زنگباري تشكيل مي دهند. از لحاظ توزيع مذهبي، حدودا ۶۶% پيرو مذهب اباضيه، ۲۲% پيرو مذهب حنبلي و ۱۲% را شيعيان تشكيل مي دهند.
فرهنگ
پيروان فرقه اباضيه (نزديك به ۷۵ درصد) اكثريت جامعه عمان را تشكيل مي دهند و اصولا مردماني آرام، محتاط همراه با رفتار و منش اجتماعي معتدل و خلق و خوي نرم مي باشند. آنها در سراسر مناطق عمان زندگي مي كنند و هدايت امور مذهبي جامعه و مساجد را برعهده دارند. اهل سنت از ديگر گروه هاي عمده مذهبي مي باشند. اهل تسنن در مناطق جنوبي، شهرهاي صور و لوي ساكن هستند. شيعيان به عنوان سومين گروه مذهبي عمان به سه گروه و طايفه عجمي ، لواتي و بحارنه تقسيم مي شوند. شيعيان در امتداد سواحل منطقه باطنه و استان مسقط زندگي ميكنند و از جايگاه خوبي نزد دولت و مردم برخوردار هستند.
با توجه به اين كه دين رسمي عمان اسلام است، ساير اديان از جمله پيروان مسيحيت و هندو نقشي در ساختار سياسي كشور ندارند. در ميان فرقه اسلامي ، نفوذ مذهب اباضي بيش از سايرين است و كشور طبق اصول شرعي و عرفي فرقه اباضي اداره مي شود.
پوشش زنان عماني در اماكن عمومي كامل است و مردها نيز به همراه دشداشه هاي سفيد و تميز، كلاه مخصوص به سر ميگذارند كه نوعي احترام و منزلت اجتماعي محسوب مي شود. عماني ها در مراسم رسمي خنجر به كمر مي بندند و به جاي كلاه عمامه بر سر ميگذارند. رعايت نظافت، مصافحه، استعمال عود و عطرهاي خوش بو، رعايت نظم و قوانين راهنمايي و رانندگي، حضور زنان در عرصه هاي مختلف اجتماعي، گرامي داشتن ميهمان و اغلب آرام سخن گفتن از ديگر ويژگيهاي جامعه عماني است كه آنان را نسبت به ساير كشورهاي عربي منطقه متمايز مي كند.